3 Haziran 2009 Çarşamba

AVRUPA GEZİSİ

Erasmus programıyla Polonyaya 8 arkadaşla geldik ve hepimizin öncelikli amacı gezmekti tabi. Durum böyle olunca pek çok hesaplamalar yaptık gezi konusunda. Uçakla trenle otobüsle gezi turlarıyla yapılan gezileri . Maliyetlerini eğlenceli taraflarını zorluklarını düşündük. Hepsinin kendine göre artıları olduğu gibi pek çok eksi yönleride vardı. Bizim öncelikli amacımız oldukça özgür biçimde ve ucuza gezmekti. Tam bu sırada aklımıza gelen en iyi fikir araba kiralamak oldu.
Çalışmalarımızı araba kiralamak konusunda yoğunlaştırdık. Aklımıza takılan soruların başında ehliyetlerimizin burada geçerli olup olmadığı idi hala kesin bi bilgi hala edinemesekte 1 yıl geçerli olduğunu söyleyebilirim çünkü araba kiralarken hiç bi sıkıntı çekmedik.
TEKNİK DETAYLAR:
-Ortalama araba kiraları oldukça uygun 100 ve 150 zloty arasında değişiyor.
-Yakıt giderleri eski doğu bloğu ülkerinde 1 euroyu pek geçmiyor; ancak Batı Avrupa 1.4. euro civarlarında.
-İkinci olarak aklımıza takılan en büyük problem şehir içi trafiklerindeki karmaşılıktı. bu tahmin ettiğimiz gibi çıktı bazı zorluklar yaşadık.
-Yol bulma konusunda gps cihazı sinyal aldığı müddetçe pek bi sorun yaşamadık ama arada bir gps cihazının beynin sulandığı zamanlarda ıssız yanlış yollara girdiğimizde oldu.
-Şehirler arası yollarda Polonya ve Slovakya haricinde pek bi sorun yaşamadık diyebilirim. Buralarda sorun yaşamamızın nedeni ise yolların tek yönlü, levhasız çok dar ve ikide bir yerleşimlerin içinden geçip durmasıydı.(hız sınırı 50 )
Almanyada otoyolların güzelliğinden bahsetmeden geçmek haksızlık olur sanırım.Bütün yollar, otoyol ve hız sınırı yok gibi bişey.

ERASMUS PROGRAMI VE POLONYA

Erasmus eğitimi için Polonya nın en uygun yerlerden birisi . Eğer niyetiniz Avrupa ülkelerini görmek farklı bir kültürü tanımaksa erasmus proğramının verdiği maddi imkanları ve gittiğiniz üniversitenin her türlü imkalarını kullanabiliyorsunuz.

Özellikle kendi bölümüm olan şehir planlama hakkında birebir deneyim sahibi olma imkanınızda var.

Ancak herşeyin arrtıları olduğu kadar eksileride var tabi... öncelikli olarak artılarından bahsetmek gerekirse:

-Shengen üyesi bir ülkede olduğunuz için rahatlıkla avrupa ülkerine geçiş yapabiliryorsunuz. Ayrıca şunuda belirtmeliyimki ülke değiştirme bazen Türkiyede şehir değiştirmektende ucuz olbilmekte. mesala arkadal grubuyla organize ettiğimiz iki ayrı gezide toplam 500 euroya 10 ülle görme olanağımız oldu.

-AB den aldığınız hibe rahatlıkla yetiyor.

-Okulda dersler konusunda bi sıkıntı yaşamıyorsunuz

-İngilizce konuşma olanağı bulabiliyorsunuz.

Şimdi birazda eksilerinden bahsedelim:

-Eğer eğlence hayatınız yoksa baya bi canınız sıkılabilir çünkü Polonyalıların eğlence hayatı neredeyse hiç bitmiyor. içki eşittir su gibi bişey.

-Yurtlar kız erkek karışık. kominizmi içten içe solukluyorsunuz.

-Sokaklarda ingilizce bilen insan sayısı gençler hariç çok az ve yanlışlıkla bişey soracak olursanız yandığınızın resmidir. ısrarla lehçe anlatmaya başlıyorlar eee sizde doğal olarak ingilizceyi bırakıp el kol hareketleriyle türkçe konuşmaya başlıyorsunuz.

-Yiyecekleri ve suyu bile alırken çok dikkatli olmanız gerekiyor. içindekiler bölümünde anlayabileceğiniz hiç bir dil yok . hep şüpheyle bişey yiyip içmek durumundasınız.